Spring is in the air! Tijd voor een receptje dat aan de lente doet denken. Frisgroen en lekker licht, zo omschrijf ik dit eenvoudige voorjaarssoepje. Of paassoepje, zoals je wil. Want deze supergezonde courgettesoep presenteert ook prachtig in kleine glaasjes, afgewerkt met een takje munt op een paasbrunch. Als lekker warm voorgerecht of verfrissende amuse, zowel warm als koud valt dit soepje zeker in de smaak.
Ik ontdekte deze soep tijdens de paasvakantie. De eerste zon lokte me met de kinderen naar buiten, ver weg van mijn kookpotten, en deed me na een heerlijke lentedag snakken naar snelle maar lekkere comfort food. En wat is er sneller klaar dan een grote pot soep? Boterhammen met kaas misschien, maar eerlijk, die eet ik dan liever bij een warme kom soep. Wat extra vitaminen zijn trouwens altijd mooi meegenomen.
Maar het mocht wat creatiever dan de standaard julienne-soep. En ik wou de lente op mijn bord, punt uit. Geen winterse knollen en kolen, maar courgettes, knapperige doperwtjes en frisse muntblaadjes voor een lentegroen kleurtje. Munt in je soep lijkt misschien een beetje raar, maar wauw, wat een verrassend lekkere combo! Een lepel zure room erdoor maakte het helemaal compleet.
Tips & tricks:
- Deze courgettesoep is ook koud heel lekker. Bewaar een potje in de koelkast voor een snel en gezond tussendoortje.
- Gebruik de munt niet enkel om te serveren, maar mix het grootste deel ook door de soep. Dit geeft echt een extra dimensie aan de smaak en combineert heerlijk met de overige ingrediënten.
- Serveertip: ook lekker met stukjes gerookte forel.
- Gebruik diepvrieserwtjes. Super makkelijk en ze blijven lekker knapperig bij het garneren.
- Verzot op soep? Probeer dan zeker ook eens mijn rode puntpaprikasoep met zongedroogde tomaten en koriander!
Courgettesoep met doperwten, munt en zure room
Print RecipeIngredients
- 2 uien (1 grote of 2 kleintjes)
- 2 teentjes look
- 3 courgettes
- 150 g fijne (diepvries) doperwten + een beetje extra om te serveren
- bosje munt (15 g) + een beetje extra om te serveren
- 2 el zure room
- 3 blokjes groentebouillon
- 1,5 l kokend water
- (kokos) olie
Instructions
Snipper de uien en pers de look. Snijd de courgettes in blokjes.
Verhit de (kokos)olie in een grote pot en stoof de look en de ui glazig. Doe de blokjes courgette erbij en fruit ze even mee.
Doe het kokend water en de bouillonblokjes bij de groenten en voeg nu ook de erwtjes toe. Laat de soep 20 min. afgedekt sudderen.
Pluk de blaadjes van de munt en hak ze grof. Doe de munt samen met de zure room bij de soep.
Mix de soep glad met een staafmixer. Breng verder op smaak met peper en zout.
Serveer de soep warm of koud, afgewerkt met wat extra zure room, doperwtjes en muntblaadjes.
Notes
Serveertip: ook lekker met stukjes gerookte forel.
2 Reacties
Anja De Bruyne
17 april 2017 at 10:49 amZalige soep weeral! Eens niet zo’n traditionele soep, smaakt super!
Frédérique
27 april 2017 at 7:07 pmHey Anja, leuk te horen dat de soep zo heeft gesmaakt! Met een paar extra ingrediënten kan je een traditionele soep net dat ietsje specialer maken :-).