Blog/ Recepten/ Spreads & dips

Gezonde eiersalade met curry en verse kruiden

Een gezonde, smeuïge eiersalade waarvan je schaamteloos een dikke laag op je boterham mag smeren.

Gezond en lekker broodbeleg vinden, het is toch lang een uitdaging geweest. Jaren geleden schrapte ik alle (over)bewerkte charcuterie en potten speculaaspasta van het menu en ging ik op zoek naar gezondere alternatieven. Na de zoveelste kale reis van de supermarkt (vind maar eens iets zonder rommel), en de zoveelste boterham met rauwkost, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Zelf maken die handel!

Ik heb intussen heel wat heerlijke spreads en salades in mijn koelkast staan, maar deze gezonde eiersalade was toch één van mijn eerste ontdekkingen. En een blijver, want wekelijks wordt er hier thuis wel een potje gemaakt en nog net niet om gevochten.

Wat maakt deze eiersalade zoveel gezonder?

  • Eerst en vooral: geen ongewenste en compleet overbodige suikers, E-nummers, bewaarmiddelen en kilo’s zout op je brood. Je eiersalade zal misschien iets sneller bederven, maar een houdbaarheid van 2 maanden is gewoon verdacht.
  • Ik gebruik maar 1 theelepel mayonaise in plaats van een hele pot. Door te combineren met yoghurt en mosterd krijg je dezelfde smeuïge structuur en proef je nauwelijks het verschil. 
  • Er worden maar 2 dooiers van de 4 eieren in dit recept gebruikt, en dat scheelt. Wat verse kruiden, een vleugje currypoeder en plakjes zwarte olijven erbij, en je zal begrijpen waarom ik zo wild ben van deze salade.

Ik smeer deze gezonde eiersalade trouwens niet enkel op mijn brood. Ook een flinke schep onder een gemengde sla of tussen een volkoren wrap met wat komkommer doen perfect dienst als lunch op het werk. Wedden dat je niet meer wil ruilen met de saaie brooddoos van je collega?

Nog enkele tips bij het recept:

  • Kies voor kwalitatieve currypoeder. Geloof me, het verschil in smaak is enorm. Ik gebruik altijd de Curry Madras van Jonnie Boer. Deze is onder andere te koop bij Albert Heijn en smaakt veel verfijnder dan de standaard currypoeders.
  • Wist je dat het woord ‘kerrie’  (curry) letterlijk saus betekent? Elke kruidenmengeling is in principe kerrie, maar hier in België bedoelen we met dit woord doorgaans één specifieke kruidenmengeling. Vaste ingrediënten van deze mengeling zijn kurkuma, komijn, koriander en cayennepeper en vind je in verschillende scherptes, nl. Mild, Curry Madras, Vindaloo, en Phall voor de echte durvers. In dit recept gebruik ik dus Curry Madras.
  • Maak je mayonaise zelf of ga voor een zo zuiver mogelijke variant op basis van olijfolie. Hoe minder onuitspreekbare ingrediënten, hoe beter.
  • Ik hou van een lekker smeuïge eiersalade en gebruik daarom volle yoghurt. Voor een lichtere salade kan je gerust kiezen voor magere yoghurt.

Volg mijn blog met Bloglovin

Gezonde eiersalade met curry en verse kruiden

Print Recipe

Ingredients

  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 el volle yoghurt
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl mayonaise op basis van olijfolie
  • 1 tl Curry Madras
  • 2 el zwarte olijven in plakjes
  • 2 lente-uitjes, fijngesneden in ringetjes
  • 1 grote el fijngehakte platte peterselie
  • 1 el fijngehakte bieslook

Instructions

1

Pel de hardgekookte eieren en verwijder 2 van de 4 eierdooiers. Prak de overige eiwitten en eierdooiers met een vork.

2

Meng in een kommetje 2 el yoghurt met de mosterd en de mayonaise en kruid goed af met peper en zout. Roer dit onder de geprakte eieren.

3

Roer nu de plakjes olijven, lente-uitjes, peterselie, bieslook en Curry madras erdoor.

4

Breng indien nodig nog wat extra op smaak met peper en zout.

5

Serveer met een gemengde sla of op een broodje.

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer