Blog/ Gebak & desserts/ Recepten

Gezonde limoen-cheesecake met speculaasbodem en frambozencoulis

Een gezonde, romige, rijke maar toch luchtige limoen-cheesecake met speculaasbodem en frambozencoulis. Fris, suikervrij en heerlijk guiltfree!

Ik ben echt verslingerd aan taart. Eigenlijk gewoon aan gebak in het algemeen. Om iets te vieren, om een baaldag te vergeten, of gewoon om luilekker van te genieten onder een dekentje. ‘s Avonds is iets lekkers bij de thee ook een absolute must. Helaas strookt deze dagelijkse guilty pleasure niet echt met een gezonde levensstijl. Tenzij je er een healthy pleasure van maakt natuurlijk. En dat is exact wat ik met deze cheesecake heb gedaan.

Van alle taarten is limoen-cheesecake toch wel het summum. En dan bedoel ik niet de frisse, magere kaastaart die je laat opstijven in de koelkast, nee, the real thing. De echte rijke maar toch luchtige, romige, gebakken New York cheesecake. Uiteraard inclusief speculaasbodem en friszoete topping. Die is gewoon te lekker om zomaar aan de kant te schuiven, maar te rijk aan suiker, ongezonde vetten, en andere rommel om het niet te doen. SOS healthy transformatie dus!

Na wat experimenteren en proberen is het me gelukt om een zalige guiltfree cheesecake te maken die het originele recept zo van tafel veegt. Zelfs aan de speculaasbodem heb ik een gezonde twist kunnen geven. Geen bergen suiker of klontjes boter, enkel pure en voedzame ingrediënten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een volledige taart in één keer naar binnen werkt. Overdaad is nooit een goed idee, maar een lekker stukje limoen-cheesecake bij de thee voortaan dus wel!

Mijn gepimpte cheesecake is trouwens al uitvoerig getest en goedgekeurd. Mijn eerste exemplaar heb ik losgelaten op mijn moeder en zussen die op bezoek waren. Eerst wat wantrouwige blikken, maar na enkele happen waren ze laaiend enthousiast. “Wow, Fré, die moet ik ook bakken! Wanneer komt hij op de blog??”. Wel, nu dus 😉

Tips & tricks

  • Om de taart te zoeten gebruik in stevia kristalkorrel. Verwar deze variant niet met pure stevia! Meer over het gebruik van stevia in mijn recepten vind je hier.
  • Wanneer je het opgeklopte eiwit aan het beslag toevoegt, roer je dit best nog even door met een garde tot alle klonters zijn verdwenen. Niet te enthousiast natuurlijk, het beslag moet luchtig blijven.
  • Gebruik diepvriesframbozen voor je coulis. Deze zijn veel goedkoper en gaan toch meteen onder de mixer. Gebruik je mooie verse exemplaren liever als framboos op de taart bij het serveren.
  • Wanneer je het beslag in de springvorm giet, is dit nog héél vloeibaar. Geen paniek, dit  hoort zo en komt helemaal goed tijdens het bakken.
  • Kies voor biologische en onbespoten limoenen aangezien je ook de schil gebruikt. Tenzij je een lekker pesticiden-taartje wil natuurlijk.

 

Volg mijn blog met Bloglovin

Gezonde limoen-cheesecake met speculaasbodem en frambozencoulis

Print Recipe
Serves: 1 taart Cooking Time: 40 min. + 50 à 60 min. baktijd

Ingredients

  • Voor de speculaasbodem:
  • 100 g dadels
  • 100 g kokosolie + wat extra om in te vetten
  • 1 eiwit
  • 8 g bakpoeder
  • 10 g speculaaskruiden
  • 200 g volkoren speltmeel
  • ronde springvorm (24 cm) + bakpapier
  • keukenmachine
  • Voor het beslag:
  • 2 dl amandelmelk of gewone melk
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 biologische en onbespoten limoenen
  • 80 g zure room
  • 4 eieren
  • 100 g stevia kristalkorrel
  • 80 g speltbloem
  • 500 g volle kwark (plattekaas)
  • een fijne zeef
  • Voor de frambozencoulis:
  • 250 g diepvriesframbozen
  • stevia kristalkorrel
  • enkele verse frambozen om te garneren

Instructions

1

Week de dadels 10 min. in warm water en giet af. Smelt de kokosolie.

2

Doe de dadels, kokosolie, speculaaskruiden, 1 eiwit, bakpoeder en het volkoren speltmeel in de keukenmachine en mix tot een kruimelig deeg.

3

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vet de randen van de vorm in met wat kokosolie. Bedek de bodem met het deeg en druk stevig aan. Laat rusten in de koelkast terwijl je de vulling maakt.

4

Verwarm de oven voor op 170°C.

5

Verwarm de melk samen met de vanillepoeder en zeste van 1 limoen in een steelpannetje (niet koken). Laat het even trekken.

6

Scheid de overige 4 eieren en zet het eiwit apart. Klop de eigelen met de stevia tot een gladde bleke massa. Doe de speltbloem erbij en roer goed tot je een soort van deeg krijgt.

7

Zeef het melkmengsel en doe het bij het eimengsel. Roer om tot een glad beslag en laat afkoelen.

8

Voeg de kwark en de zure room toe aan het beslag en roer goed door met een garde. Voeg nu de zeste van de tweede limoen en het sap van beide limoenen toe en roer dit onder het beslag.

9

Klop de 4 eiwitten in een vetvrije kom stijf tot schuim en roer het voorzichtig met een garde door het beslag. Blijf roeren tot alle klonters schuim zijn verdwenen.

10

Haal de springvorm met de speculaasbodem uit de koelkast en giet het beslag over de bodem. Het beslag is vrij lopend, maar dit hoort zo.

11

Bak de cheesecake 50 à 60 min. op 170°C. Laat de taart volledig afkoelen.

12

Ontdooi de frambozen en mix ze naar smaak met wat stevia tot een coulis.

13

Serveer de limoen-cheesecake met de coulis en wat verse frambozen.

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer