Blog/ Ontbijt/ Recepten

Echt Catalaans ontbijten met ‘pan a la catalana’

Catalaans ontbijten met pan a la catalana of pan con tomate: een heerlijk broodje met look, tomaat, grof zeezout en olie.

Barcelona, wat een stad. Serieus, wie emotioneel nog niet klaar is voor de winter en gerust nog een zuiderse tapa of tien kan verdragen: pak NU je koffers. Dat is in ieder geval wat ik vorige week heb gedaan. Samen met mijn foodie-in-crime, Pinky Promises, ben ik de Catalaanse keuken gaan verkennen. Onze trip kort samengevat: foodies in paradise.

En dat al van ‘s morgens vroeg. Zeker wanneer je B&B-gastvrouw een Catalaanse furie met smaak blijkt te zijn. Bokes met choco als ontbijt? Ik dacht het niet! Deze dame was vastbesloten om ons wat Catalaanse ontbijtcultuur bij te brengen. Pan a la catalana, ook wel gekend als pan con tomate. De passie waarmee ze ons dit heerlijke recept probeerde aan te leren was aandoenlijk. Onze lookbek namen we er graag bij.

Pan a la catalana dus. Meer dan gewoon wat tomaten met look op een broodje, zelfs op nuchtere maag. Echt een geweldige combo! In Barcelona serveren ze dit trouwens niet enkel als ontbijt. In elk restaurant staat het wel als vaste tapa, bijgerecht of snelle snack op de kaart. Daar moet een reden voor zijn.

Ruzzz (want zo heette ze) leerde ons dus de kneepjes van het Catalaans ontbijt.

Haar tips & tricks:

 • Kies voor stevig, rustiek brood of een baguette en snijd het dik genoeg. Een dun sneetje van bij de bakker smeert best onhandig en je mist een deel van de smaak.
 • Snijd het teentje knoflook dwars doormidden zoals op mijn tekening van het recept. Zo is het oppervlak breder om je broodje mee te besmeren en komt de smaak van de knoflook beter vrij.
 • Snijd de tomaat horizontaal doormidden. Het vruchtvlees van de tomaat komt zo beter los bij het smeren waardoor het broodje meer smaak krijgt. Geloof me, het maakt echt een verschil.
 • Omdat het gerecht weinig ingrediënten bevat, is het belangrijk te kiezen voor topkwaliteit.  Ga voor zoete, zongerijpte tomaten en kwalitatieve koudgeperste olijfolie (extra vierge) voor het beste resultaat.
 • Verkracht het gerecht niet met ordinair keukenzout. Grof zeezout it is!
 • Ook lekker: pimp je broodje met wat Serrano ham, basilicum of plakjes Fuet Iberico.

Zoals je ziet, heb ik deze keer mijn gerecht geïllustreerd in plaats van gefotografeerd. Yay or nay? Laat me gerust in de comments weten wat je ervan denkt!

Volg mijn blog met Bloglovin

 

Print Recipe
Serves: 1 portie

Ingredients

 • een dikke, stevige snee brood
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tomaat
 • kwalitatieve extra vierge olijfolie
 • grof zeezout

Instructions

1

Toast of grill een dikke snee brood.

2

Pel het teentje knoflook en snijd het dwars doormidden.

3

Wrijf een half teentje knoflook heen en weer over het geroosterde brood.

4

Snijd een tomaat horizontaal doormidden en wrijf dit ook over en weer over het brood.

5

Besprenkel met wat olijfolie en wat grof zeezout.

You Might Also Like

2 Reacties

 • Reply
  Geertje Haazen
  29 september 2017 at 9:13 am

  Kan inderdaad niet anders dan lekker zijn! En toch zo eenvoudig! En nog vegetarisch ook! Mooie illustratie, je hebt talent zeg! Bedankt Frédérique. xxx

  • Reply
   Frédérique
   30 september 2017 at 1:13 pm

   Hey Geertje, ja, het is echt doodeenvoudig maar zalig lekker! En bedankt voor het mooie compliment 😉

  Reageer