Blog/ Tips & tricks

Eieren vervangen in een recept, hoe doe je dat?

Eieren vervangen in recepten, hoe doe je dat? Hier vind je 7 plantaardige alternatieven om te bakken zonder eieren.

Koken of bakken zonder eieren kan best lastig zijn. We zijn zo gewend aan eieren in recepten en al zeker in gebak, dat we ze nog moeilijk kunnen wegdenken. En dan word je op een dag veganist. Of een vriendin. Of je besluit zoals ik om het wat  rustiger aan te doen met dat leger eieren in je gebak.  Wat de reden ook mag zijn: daar sta je dan. Met een gat in je recept en een kurkdroge, ingezakte cake. Want eieren hebben een specifieke functie in een recept. Ze worden gebruikt als bindmiddel, maken je baksels luchtig of geven ze een smeuïge structuur. Ze zonder meer weglaten, was dus niet je strakste plan.

Gelukkig kan je eieren in de meeste recepten perfect vervangen door alternatieven. Geen idee hoe? Ik kom je redden.

Zoals ik al zei, zitten die eieren niet zomaar in je cake. Om ze juist te kunnen vervangen is het dus belangrijk te weten wat ze doen.

Binden

Eieren worden vaak gebruikt als bindmiddel, als een soort lijm die alle ingrediënten bij elkaar houdt. Wanneer het ei warm wordt en stolt, blijft alles dus netjes aan elkaar plakken. Gelukkig zijn er alternatieven genoeg met deze eigenschap.

1 ei is gelijk aan:

 • 1/2 overrijpe banaan (eerder geschikt voor zoet gebak)
 • 3 eetlepels (suikervrije) appelmoes
 • 1 el chiazaad 15 minuten laten weken in 3 el water
 • 1 el gebroken lijnzaad 15 minuten laten weken in 3 el water (ook flax egg genoemd)

 

Rijzen

Eieren maken je deeg luchtig. Vervang daarom in gebak, brood, muffins enz. 1 ei door:

 • 2 el arrowroot in 3 el water
 • 1 el baking soda in 1 el azijn of citroensap

 

Vochtigheid

Niemand zit te wachten op een kurkdroge cake of brood waar je iemand mee kan doodslaan. Vervang 1 ei door 60 g (plantaardige) yoghurt en hou het lekker smeuïg.

 

Tips & tricks:

 • Geen zin om all the way te gaan maar gewoon wat te minderen voor je gezondheid? Je kan gerust combineren. Wanneer ik in een recept lees ‘voeg nu de 6 eieren toe’ (Nigella, is that you?), vervang ik al minstens de helft.
 • Deze alternatieven werken goed bij de meeste meelsoorten, ook de glutenvrije.
 • Wanneer je banaan als alternatief gebruikt, kan je ook de zoete ingrediënten in je gebak wat verminderen. Bananen zijn immers al behoorlijk zoet.
 • In mijn illustratie maal ik mijn lijnzaad zelf met een koffiemolen. Geen zin in? Gebroken lijnzaad is ook gewoon in de winkel te koop.
 • Arrow-wat? Arrowroot is een plantaardig bindmiddel dat je kan vinden in de (online) natuurvoedingswinkel of betere supermarkt.
 • Deze illustratie hangt op in mijn keuken. Handig om te even spieken tijdens het bakken.

Zo, wie nu nog beweert dat je niet kan bakken zonder eieren, is een zeveraar. Jij hebt in ieder geval genoeg munitie om aan de slag te gaan.

Nog tips of geslaagde alternatieven? Laat het zeker weten in de comments!

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer