Blog/ Gebak & desserts/ Recepten

Suikervrije pruimentaart met crumble

Een gezonde, suikervrije pruimentaart met volkoren speltbodem en krokante crumble.

Mijn grootmoeder is altijd mijn grote culinaire voorbeeld en inspiratiebron geweest. Ook als  kind was ik al fan van het eerste uur. Wanneer vriendjes op school opschepten  over hun brandweer- en politiepapa’s, troefde ik ze genadeloos af met mijn vega-oma. “Ja, maar mijn mammie (want zo noemden we mijn grootmoeder) is vettighariër en maakt de lekkerste sponsjes!”. Natuurlijk wist niemand dat ik het had over haar heerlijke vegetarische kookkunsten en befaamde seitan-stoverij, maar toch voelde ik me toen de coolste kleuter van de klas. Jaren later bewonder ik nog steeds haar culinaire creativiteit en knowhow. Soms koken we  ook samen. Na zo’n dagje heerlijke privé-les ga ik steevast naar huis met plastic bakjes vol lekkers en een notitieboekje dat uitpuilt van de tips en ideeën.

Waarom ik je dit allemaal vertel? Omdat veel van mijn recepten door haar zijn geïnspireerd. Andere gerechten werden dan weer naar een hoger niveau getild dankzij  één van haar waardevolle tips die ik had neergepend in mijn boekje. Je zal in mijn recepten dan ook regelmatig verwijzingen vinden naar mijn gouden vega-oma.

Mijn vega-oma  is net zoals ik verzot op lekkere taarten en gebak. Omdat ik een leven zonder gebak vreselijk ongezellig vind, waren dit dan ook de eerste recepten waarmee ik aan de slag ging als healthy foodie. Onlangs was haar geweldige appelkruimeltaart aan de beurt. Toen ik in m’n fruitmand nog een vergeten bakje pruimen ontdekte, besloot ik om er een herfstige healthy pruimentaart van te maken. Ik liet m’n creativiteit los op de ingrediëntenlijst en begon te experimenteren. Zondaars werden vervangen door gezondere keuzes, en nieuwe smaken zorgden voor de pruim op de taart. Het resultaat was een compleet ontplofte keuken, maar vooral een waanzinnig lekkere én gezonde herfsttaart die smeekte om een warme kop thee en een fleece dekentje.

Ik probeer zo veel mogelijk geraffineerde suikers te mijden, en ze te vervangen door gezondere alternatieven. In dit recept gebruikte ik bijvoorbeeld stevia. Let hier wel op dat je kiest voor de juiste stevia, namelijk de kristalkorrel-vorm die uitsluitend bestaat uit stevia en erythrol. Deze vorm heeft namelijk dezelfde structuur als gewone tafelsuiker, heeft niet die vreselijke nasmaak, en is geschikt om mee te bakken. Vergis je dus niet met de poedervorm want zo wordt je taart gewoon oneetbaar.Ik gebruikte de Stevia kristalkorrel van Pure Via (verkrijgbaar in de meeste supermarkten), maar online vind je bijvoorbeeld ook Steviala Kristal Sweet Xtra. Zolang je maar kiest voor de kristalvorm zonder toegevoegde (chemische) rommel, zit je goed.

En nu gaan we bakken.

Volg mijn blog met Bloglovin

Suikervrije pruimentaart met crumble

Print Recipe

Ingredients

 • 100g speltbloem
 • 100g volkoren speltmeel
 • 1tl bakpoeder
 • 1tl natriumbicarbonaat
 • 25g stevia (kristalkorrel)
 • 75g kokosolie, niet gesmolten! + een beetje extra om in vetten
 • 2 à 3 eetlepels yoghurt
 • 6 kleine pruimen of 4 grote
 • * ahornsiroop en kokosbloesemsuiker (optioneel)
 • springvorm (diameter 24cm)
 • bakpapier

Instructions

1

Voeg de bloem, het meel, het bakpoeder, het natriumbicarbonaat en de stevia samen in een kom en roer goed door elkaar.

2

Voeg de vaste kokosolie bij het bloem-mengsel en kneed met je vingertoppen tot kruimels.

3

Voeg nu de yoghurt toe en meng goed. Het deeg mag niet te nat zijn.

4

Kneed het deeg tenslotte tot een grote bol, rol het in een handdoek en bewaar het 30 min. in de koelkast.

5

Verwarm de over voor op 180°.

6

Haal het deeg uit de koelkast en leg ongeveer 1/3 apart voor de crumble.

7

Rol het overige deeg goed uit met een deegroller.

8

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat kokosolie. Bestuif eventueel nog met wat bloem en leg het uitgerolde deeg in de springvorm.

9

Snijd de pruimen in halve maantjes en schik ze kransgewijs over het deeg.

10

Besprenkel met een beetje ahornsiroop. (optioneel)

11

Verkruimel de rest van het deeg over de pruimen en strooi er eventueel nog een beetje kokosbloesemsuiker over.

12

Bak de taart 45 min. in de oven op 180°.

13

Laat de taart even afkoelen, maar ze smaakt eigenlijk het best wanneer ze nog een beetje warm is.

Notes

Iedere oven is anders, dus ga zeker af en toe even kijken.

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer