Een dikke plak broodpudding bij een warme kop thee, daar kan ik echt van genieten. Zeker de variant met rozijntjes en een flinke dosis kaneel leeft hier nooit langer dan twee dagen. Helaas is het traditionele recept niet echt gezond. Wit brood, peperkoek, een overdaad aan suiker,… niet bepaald een healthy snack. Op zich niets mis mee, tenzij je zoals ik niet kan weerstaan aan een tweede, derde,..ok kom, vierde stuk. Dan kan je maar beter zorgen voor een voedzame snack. Of een gezonde broodpudding natuurlijk.
Ik ben geen fan van wit brood, dus dat het een volkoren variant zou worden stond al vast. Verder wou ik van die berg suiker af zonder afbreuk te doen aan de smaak. Want smaak blijft koning. Altijd. Op zoek naar een gezonde koning dus.
Na wat experimenteren en proberen is het me gelukt. Kristalsuiker en peperkoek maakten plaats voor dadels en banaan, volle melk werd vervangen door ongezoete amandelmelk, en een mix van kruiden gaf extra diepgang aan het recept. Het resultaat is een heerlijke voedzame broodpudding die het originele recept zo van tafel veegt.
Tips & Tricks:
- Het amandelextract zorgt voor een subtiel aroma en een extra verfijnde smaak. Helaas kan je dit niet in elke winkel vinden. Amandel aroma daarentegen wel, maar dit is dan weer synthetische fabrieksrommel. Ik verkies de natuurlijke variant en kocht mijn amandelextract online.
- Vanillepoeder is natuurlijk merg uit vanillestokjes en dus zeker niet hetzelfde als vanillesuiker. Je kan het het vinden bij de biologische supermarkt of online bij bv. Pit&Pit.
- Let op de afmetingen van je bakvorm. Ik gebruikte voor dit recept een extra grote rechthoekige bakvorm (30 x 11 cm).
- Gebruik bij voorkeur (over)rijpe bananen. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter je broodpudding.
- Laat de broodpudding zeker volledig afkoelen. Zo wordt hij iets steviger en krijgt hij de juiste structuur. Laat je dus niet afschrikken wanneer hij nog een beetje trillerig de oven uit komt.
Gezonde volkoren broodpudding
Print RecipeIngredients
- 100 g dadels (ontpit)
- 100 g rozijnen
- 4 eieren
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl speculaaskruiden
- 1 tl vanillepoeder
- 100 g banaan
- 1 tl amandelextract
- 6 dl ongezoete amandelmelk
- 400 g oud volkoren brood
- (optioneel) 100 g pure (stevia)chocolade, min. 80% cacao
- rechthoekige bakvorm (30 x 11 cm)
- bakpapier
- blender
Instructions
Verwarm de oven voor op 170°C.
Week de dadels en rozijnen 10 minuten in aparte kommetjes in warm water. Giet ze af en laat even uitlekken.
Doe de eieren, dadels, kaneel, speculaaskruiden, vanillepoeder, banaan, en amandelextract in de blender en mix tot een glad geheel.
Verwarm de amandelmelk tot ze lauwwarm is.
Snijd het brood (inclusief de korst) in kleine stukjes. Doe de melk erbij en plet met een vork tot je een dikke brij bekomt.
Doe het eiermengsel en de rozijntjes erbij en roer om zodat het brood het vocht absorbeert. Hak de chocolade (optioneel) grof met een groot mes en roer de stukjes onder het mengsel. Blijf roeren tot je een min of meer glad beslag bekomt.
Verfrommel het bakpapier, strijk het terug glad, en bekleed de bakvorm ermee. Giet het beslag in de bakvorm.
Bak de broodpudding 1u en 10 min. op 170°C in het midden van de oven. Kom zeker geregeld kijken.
Laat even afkoelen in de vorm. Haal hem daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
1 Reactie
Taïs
9 maart 2017 at 9:55 pmOverheerlijke broodpudding! Het amandelextract en de speculaaskruiden geven de finishing flavour.