Blog/ Diner/ Recepten

Verwarmende linzenlasagne met champignons

Een heerlijke vegetarische volkoren linzenlasagne met champignons en paprika. Een zalig ovengerecht om je te verwarmen op koude winterdagen.

Ik moet iets bekennen. Ik ben verslaafd aan ovenschotels. Zeker met dit kille winterweer schreeuwt mijn oven gewoon om verwarmende gerechten. Cannelloni, groenteschotels, crumbles,…de mogelijkheden zijn eindeloos en eigenlijk allemaal even lekker. Op één uitzondering na, want niets verslaat een verse huisbereide lasagne.  Cannelloni mag dan misschien een culinair feestje zijn, lasagne is zonder twijfel de headliner van het festival. The King of Pasta, simpelweg goud op je bord.

Lasagne behoort absoluut tot mijn lievelingetjes in de keuken, en dat is nooit anders geweest. Vroeger kende ik enkel de traditionele maar verdomd lekkere bolognese variant. Ik was hier zo aan verslingerd, dat het bijna wekelijks op tafel kwam. Tot ik op zoek ging naar een gezondere levensstijl. Mijn geliefde lasagne werd stilaan de valse noot in mijn weekmenu, maar afscheid nemen kon ik niet. Je hebt immers van die gerechten die je gewoon nodig hebt om gelukkig te zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een gezondere versie van mijn Italiaanse liefde.

Al snel werd duidelijk dat ik geen idee had van de enorme veelzijdigheid van dit pastagerecht. Wat een mogelijkheden! Noem een ingrediënt en je kan er een lasagne mee maken. Al eens gegoogled trouwens? Moet je zeker eens doen, je ziet echt de gekste combinaties voorbijkomen. Van pompoenlasagne met rode biet tot lasagne met banaan en pindakaas . Gelukkig kwam ik op mijn zoektocht ook enkele pareltjes tegen, waaronder dit heerlijk exemplaar.

Tegenwoordig hang ik steeds vaker rond op de online receptenpaginas van supermarkten, op zoek naar keukeninspiratie. Meestal zijn deze recepten heel toegankelijk en eenvoudig te bereiden, waardoor ze nog voldoende ruimte laten voor mijn eigen creativiteit. Een bijkomend voordeel is dat je alle ingrediënten kan terugvinden in de betreffende supermarkt, dus geen extra geloop naar speciaalzaken of natuurvoedingswinkels. Het recept voor deze vegetarische linzenlasagne vond ik bijvoorbeeld op de website van Spar. Hun verrassende insteek om de traditionele bechamelsaus en het gehakt te vervangen door champignonroomsaus en linzen, inspireerde me om er zelf mee aan de slag te gaan.

Het originele recept, samen met een hoop andere leuke ideeën, vind je hier. Ik zou echter mezelf niet zijn, moest ik er niet wat aan gesleuteld hebben om er mijn eigen gezonde versie van de maken. Ik ben intussen getraind in het healthy tweaken van recepten en een interessant basisrecept is daarom snel omgetoverd tot een gezondere en minstens even lekkere variant. In dit recept heb ik bijvoorbeeld de kant-en-klare champignonsaus en pastasaus (hello sugar) vervangen door zelfgemaakte champignonsaus en pure tomatensaus zonder toevoegingen. Verder hebben de geraffineerde witte lasagnebladen plaats moeten maken voor volkoren (spelt)bladen, wat ik gewoon ook veel lekkerder vind. Nog wat extra kruiden erbij, et voilà:  homemade healthy Lasagna it is!

Volg mijn blog op Bloglovin

Verwarmende linzenlasagne met champignons

Print Recipe
Serves: 4

Ingredients

 • 250g gedroogde groene linzen
 • 1 ui
 • 2 teentjes look
 • 2 selderstengels
 • 2 rode paprika’s
 • 500g champignons
 • 1/2 blokje groentebouillon
 • 350 ml haverroom (gewone room of sojaroom kan ook)
 • 1 tl komijnpoeder
 • 600g tomatensaus
 • (kokos)olie
 • 9 volkoren lasagneblaadjes
 • geraspte kaas
 • ovenschotel van 20 x 28 cm

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180°C.

2

Spoel de linzen onder koud stromend water en breng ze aan de kook in een pot met water. Kook de linzen in 20 min. gaar, giet ze af en laat uitlekken.

3

Snijd de champignons in plakjes en bak ze goudbruin in een pan met wat (kokos)olie. Verkruimel het halve bouillonblokje over de champignons en roer om. Voeg nu de room toe en laat zachtjes inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid af met peper en zout en zet de saus even weg.

4

Snijd de paprika’s en selderstengels in kleine stukjes. Snipper de ui en pers de teentjes look.

5

Verhit een scheut olie in een stoofpot of grote pan en stoof hierin de uisnippers, selder, paprika en look. Voeg de tomatensaus toe en schep de linzen erdoor. Breng op smaak met een tl komijnpoeder, peper en zout.

6

Bedek de bodem van de ovenschaal met de linzen-tomatensaus en bedek met 3 lasagneblaadjes. Schep hierover opnieuw een laag linzen-tomatensaus en 1/3 van de champignonsaus. Dek af met 3 lasagneblaadjes en opnieuw een laag tomatensaus en champignonsaus. Herhaal dit nog een laatste keer en eindig met een laagje saus.

7

Bestrooi met gemalen kaas. Bak de lasagne goudbruin en gaar in 40 minuten.

You Might Also Like

Geen reacties

Reageer