Blog/ Gebak & desserts/ Recepten

Suikervrije yoghurt-citroencake met glazuur

Een frisse, malse citroencake met een heerlijk laagje citroenglazuur. Lekker zoet maar toch suikervrij met voedzame ingrediënten voor een healthy snack.

Het recept van deze fantastische citroencake is het resultaat van één van mijn meest recente keukenexperimenten. Meestal start zo’n experiment met een belachelijk ongezonde cake of gebakken suikerbom waar ik verzot op ben. Ik zie het dan als een uitdaging om deze recepten om te toveren tot gezondere, liefst suikervrije dubbelgangers die minstens even lekker zijn. Soms ga ik compleet de mist in, maar steeds vaker ontdek ik een overheerlijk nieuw recept. Deze citroencake was dus zo’n voltreffer, een echt eureka-recept waar ik spontaan van ging dansen. Letterlijk, vraag het maar na.

Ik ben grote fan van alles met citroen en limoen, maar citroencake heeft toch een extra streepje voor. Een heerlijk zoete, malse cake met een frisse toets en een decadente laag citroenglazuur, zeg nu zelf… Maar helaas, je kent het: kilo’s suiker, bergen witte bloem en tonnen boter. Ideaal om je eens te laten gaan op een kerstfeestje (don’t we all?), maar als doordeweekse snack bedank ik hier toch voor. In ruil voor een lekker alternatief natuurlijk, zoals een dikke plak van deze suikervrije yoghurt-citroencake.

Volkoren speltmeel, yoghurt, stevia, kokosolie,… met deze ingrediënten maakte ik mijn variant een stuk voedzamer en gezonder. Onlangs ontdekte ik stevia-‘frost’, een soort van poedersuiker op basis van stevia om glazuur (frosting) mee te maken. Wat een vondst! En eerlijk, ik proef geen verschil met traditionele poedersuiker.  Mijn man slash kritisch proefkonijn was meteen verkocht. Ook mijn moeder wie toevallig op de thee kwam die dag, was laaiend enthousiast. Hoog tijd om mijn recept te delen dus!

Tips & Tricks:

  • In dit recept gebruik ik 2 verschillende vormen van stevia: enerzijds de kristalkorrel variant, waarover ik het al had in mijn kruidencake-recept; anderzijds de poedersuiker variant die ik online vond bij Steviala. Deze poedersuiker heeft dezelfde structuur en zoetkracht als poedersuiker, wat het handig maakt in gebruik. Het smaakt en ziet er uit als poedersuiker, maar zonder die ellendige suikers en calorieën.
  • Tip voor je citroen zeste: bij Ikea vond ik onlangs een geweldige 2-zijdige rasp met een handig uitschuifbaar opvangbakje voor geen geld. In tegenstelling tot mijn vorige exemplaren, raspt deze in 2 richtingen waardoor het een stuk sneller gaat. Aanrader!
  • Rasp voor je citroen zeste enkel het gele deel van de schil! Het witte deel smaakt heel bitter en op een bittere cake zit je misschien niet te wachten.
  • Wanneer je je cakevorm wil bekleden met bakpapier, kan je dit best eerst even verfrommelen en terug gladstrijken. Zo neemt het papier veel gemakkelijker de vorm aan van je cakevorm.
  • Laat de cake echt volledig afkoelen voor je hem besmeert met het glazuur. Laat voor het beste en snelste resultaat het glazuur op de cake uitharden in de koelkast.

 

Volg mijn blog met Bloglovin

 

Suikervrije yoghurt-citroencake met glazuur

Print Recipe

Ingredients

  • 3 eieren
  • 100 g stevia kristalkorrel
  • 200 g volle yoghurt
  • zeste (enkel het gele van de schil) en sap van 1 biologische onbespoten citroen
  • 80 g kokosolie
  • 80 g speltbloem
  • 120 g volkoren speltmeel
  • een snuifje zout
  • 10 g bakpoeder
  • 1 tl vanillepoeder
  • cakevorm (25 cm)
  • voor het glazuur:
  • 2 à 3 el citroensap + 1 el water
  • 100 g stevia poedersuiker

Instructions

1

Verwarm de oven voor op 180°C.

2

Klop met een garde de eieren, de stevia (kristalkorrel) en de yoghurt tot een glad geheel.

3

Roer de zeste en het sap van de citroen door het mengsel.

4

Smelt de kokosolie in een steelpannetje en voeg dit al roerend bij het beslag.

5

Meng in een andere kom de speltbloem, het speltmeel, het zout, het bakpoeder en het vanillepoeder. Roer alles goed door elkaar.

6

Doe het eiermengsel bij de droge ingrediënten en schep voorzichtig om tot een glad deeg.

7

Bekleed de cakevorm met bakpapier en giet het deeg in de vorm.

8

Bak de cake gaar in 50 min. in het midden van de oven.

9

Laat de cake even afkoelen, haal hem samen met het bakpapier uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

10

Meng voor het glazuur de stevia (poedersuiker) in een kommetje met de eetlepels citroensap. Leng eventueel aan met nog wat water, tot je een glad maar stevig papje bekomt.

11

Besmeer de cake met een laagje glazuur en laat uitharden in de koelkast.

You Might Also Like

5 Reacties

  • Reply
    Marianne
    15 februari 2017 at 7:13 pm

    Heerlijke cake! Smaakt lekker zoet en zonder suiker.

  • Reply
    Taïs
    2 maart 2017 at 10:26 am

    Er bestond eerst wat scepsisme bij mijn man. Een gezonde cake klonk voor hem als ‘alternatieve niet te eten rommel’. Wel, hij vond het heerlijk! Ook de kinderen waren er dol op.

    • Reply
      Frédérique
      4 maart 2017 at 8:38 pm

      Haha, top! Hier ook zo’n achterdochtige wederhelft, maar de citroencake wist ook hem te overtuigen 😉

  • Reply
    Carolien - On a Healthy Adventure
    2 maart 2017 at 7:57 pm

    Dit klinkt heerlijk! En ziet er ook super lekker uit 🙂

  • Reply
    Frédérique
    4 maart 2017 at 8:41 pm

    Bedankt, Carolien! Hij is ook best eenvoudig om te maken en lekker fris van smaak, dus zeker eens proberen. 🙂

  • Reageer