Blog/ Gebak & desserts/ Ontbijt/ Recepten

Ontbijtmuffins met havermout, appel en kaneel

Gezonde suikervrije ontbijtmuffins met havermout, appel en kaneel voor een snel en voedzaam ontbijt.

Ontbijtmuffins zijn naast granola mijn absolute ontbijtfavorieten. Gezond, eenvoudig te bereiden en het belangrijkste: onwaarschijnlijk lekker. Toen Spar mij vroeg om een gezond ontbijtrecept uit te werken voor hun culinair magazine ‘Kook’, was mijn keuze dan ook snel gemaakt. Ik heb doorheen de jaren massa’s ontbijtmuffins uitgeprobeerd. Met bessen, met noten, met rozijntjes, met banaan,… Dat is het zalige aan muffins, je kan er werkelijk alles in draaien. Ik ging op zoek naar de perfecte combo voor een gezonde, voedzame én lekkere ontbijtmuffin. En de regels waren streng. Ik wou ze luchtig maar niet te droog, lekker zoet maar zonder suiker, rijk van smaak maar zonder boter, vullend maar niet te zwaar,… Best uitdagend, maar tadaa: these muffins got it all!

Intussen maak ik ze bijna wekelijks. Want zeg nu zelf, heerlijke cakejes die toch gezond zijn, wat wil je nog meer? Ik heb alvast mijn droomontbijt gevonden. Ideaal trouwens om op zondag een voorraadje te bakken voor drukke dagen. De kinderen zijn er wild van, dus de muffins gaan altijd vrolijk mee in de snackdoosjes. Ik graai er altijd nog eentje mee als healthy snack voor op het werk.

Het leuke aan deze ontbijtmuffins is dat ze zo gemakkelijk te bereiden zijn. Alle ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt, en met een blender en een muffinvorm kom je al een heel eind. Binnen de 15 minuten staan je cakejes te bakken in de oven. Peanuts dus.

Tips & Tricks:

  • Ik gebruik voor dit recept volkoren speltmeel. Verkoopt jouw supermarkt dit niet? Dan kan je ook gewoon volkoren tarwemeel gebruiken. Zolang het maar volkoren is.
  • Ik maal mijn havermeel zelf in de blender. Goedkoper en iets groffer dan het havermeel dat je kan kopen in de winkel. Deze structuur maakt je muffins steviger en zorgt ervoor dat ze niet te hard uitzakken tijdens het bakken.
  • Rasp van de citroenschil enkel het gele gedeelte, anders krijg je bittere muffins.
  • Let op dat je het beslag heel voorzichtig omroert. Niet te heftig, want dan worden je muffins minder luchtig!

 

Volg mijn blog met Bloglovin

Ontbijtmuffins met havermout, appel en kaneel

Print Recipe
Serves: 7 à 8 muffins Cooking Time: 15 min. + 30 min. baktijd

Ingredients

  • 1 appel
  • 100 g volkoren speltmeel
  • 100 g havermout
  • 2 tl baking soda
  • 1 snuifje zout
  • 1 el gemalen kaneel
  • 1/2 citroen (sap + zeste)
  • 2 eieren
  • 100 g banaan
  • 60 g suikervrije appelmoes
  • 100 g dadels (ontpit en 10 min. geweekt in warm water)
  • 150 ml volle yoghurt
  • amandelschilfers
  • muffinvorm
  • 2 vellen bakpapier
  • blender of keukenmachine

Instructions

1

Verwarm de oven op 180°C.

2

Giet het water van de geweekte dadels af en laat ze uitlekken. Schil de appel en snijd in kleine blokjes.

3

Blend de havermout tot je een soort meel krijgt. Doe dit in een grote kom.

4

Voeg het speltmeel, zout, kaneel, baking soda en citroenzeste bij de gemalen havermout en roer alles goed door elkaar.

5

Doe de eieren, banaan, appelmoes, dadels, citroensap en yoghurt in de blender en mix tot een glad geheel.

6

Voeg het eimengsel bij de droge ingrediënten in de kom en roer om tot je een homogeen beslag krijgt. Schep er nu voorzichtig de appelstukjes door.

7

Knip elk vel bakpapier in 6 gelijke vierkante stukken. Leg een stuk bakpapier in elk muffinvormpje en duw het met de onderkant van een glas in de vorm. Verwijder het glas en schep er wat deeg in, het vormpje mag goed gevuld zijn.

8

Strooi er wat amandelschilfers over.

9

Bak de muffins 30 min. op 180°C.

10

Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

You Might Also Like

1 Reactie

  • Reply
    Melissa
    12 juli 2017 at 1:10 pm

    De ontbijtmuffins zijn echt super! Wij hebben ze zonder dadels gemaakt, ook een aanrader. Deze zullen hier thuis geregeld gebakken worden 🙂 Dankjewel voor dit lekker recept!

  • Reageer